 | Steki wołowe |  |
Wysłany: Sob 20:53, 27 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Klasyczne steki wołowe z patelni!
Składniki
3 steki wołowe
tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
przyprawy: sól ( gruboziarnista )
przyprawy: pieprz ( młotkowany )
Przygotowanie
► Steki należy dobrze umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym, jeśli były trzymane w lodówce to należy przed smażeniem doprowadzić je do temperatury pokojowej.
► Steki obsypać przed smażeniem solą oraz pieprzem, następnie wrzucić na patelnię i na mocno rozgrzanym tłuszczu ( nie przejmować się jeśli będą dymiły ) smażyć z dwóch stron, około 2 - 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości steków i rodzaju wysmażenia jaki chcemy uzyskać. Ja lubię słabo wysmażone, a więc wersję krwistą.
► Po zdjęciu steków z patelni, ułożyć steki na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 3 - 5 minut, by mięso odpoczęło. Kiedy wszystkie soki się wchłoną steki są gotowe do podania, podawać z sałatą, warzywami i ziemniakami w dowolnej formie. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 | |  |
Wysłany: Sob 20:54, 27 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Steki picanha:
Steki picanha pochodzą z Brazylii. Na steki picanha wykrawa się z części krzyżowej tuszy wołowej z zachowaniem okrywy tłuszczowej. Cienkie steki grilluje się szybko. Steki picanha są soczyste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri (czimiczuri).
Składniki
10 steków picanha: cienkich plastrów wyciętych z górnej części wołowego udźca
oliwa lub olej
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.
Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową.
Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony.
Dopraw solą i podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie 1:54, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Steki wołowe z udźca w sosie imbirowym
Składniki
2 - 4 porcje
400 g steków wołowych z udźca (4 maszynowo pokrojone cienkie plastry)
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno startego imbiru (świeżego lub marynowanego)
4 łyżki sosu ostrygowego
kilka kropli sosu tabasco (lub szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki)
świeżo zmielony czarny pieprz
25 g grzybów mun suszonych*
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Steki ocieplić w temperaturze pokojowej. Obtoczyć w oliwie. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem (z pokrywą) lub garnek z grubym dnem, w którym można podsmażać. Położyć steki i smażyć na większym ogniu (średnio dużym) przez 2 minuty następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Na patelnię dodać imbir i smażyć przez 15 sekund, dodać sos ostrygowy, sos tabasco, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, a po chwili wlać 2 szklanki gorącej wody. Po zagotowaniu sprawdzić czy sos jest odpowiednio słony, w razie potrzeby dodać sól morską do smaku. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić mięso przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie 3 - 4 razy przewrócić mięso na drugą stronę.
Grzyby mun opłukać, następnie zalać chłodną wodą i odstawić do namoczenia na minimum 1/2 godziny.
Po podanym czasie gotowania mięsa, dodać do niego odsączone i odciśnięte z wody grzyby, wymieszać i zagotować. Dodać olej sezamowy i gotować pod przykryciem jeszcze przez około 45 minut lub do czasu aż mięso będzie kruche. Gdyby pod koniec duszenia ubyło wody, można dodać kilka łyżek dodatkowej wody.
Na koniec wymieszać mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu z patelni i wymieszać. Wlać do mięsa i wymieszać. Zagotować. Sos powinien być gęsty. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie 2:00, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Stek z masłem ziołowym
Składniki
2 porcje
2 steki z polędwicy wołowej, po 175 g każdy, o grubości 2 cm
30 g masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
Masło pietruszkowe
60 g miękkiego masła
1 i 1/2 drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
pieprz kajeński
Przygotowanie
Masło ziołowe
Masło utrzeć na puszysto, dodać posiekaną natkę, sok z cytryny, sól, pieprz kajeński. Wyłożyć na papier do pieczenia i zrolować w wałek o średnicy 2,5 cm. Włożyć do zamrażalnika.
Steki
Steki ogrzać w temp. pokojowej. Na dużej patelni na dużym ogniu roztopić masło i olej, smażyć steki przez 1 minutę z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień do średniego, doprawić mięso solą i pieprzem i smażyć dalej przez 2 minuty z każdej strony, aż uzyskamy średnio wysmażone mięso.
Zdjąć z patelni i położyć na talerzu. Na każdym steku ukłożyć po 3 plasterki zamrożonego masła pietruszkowego, przykryć folią i zostawić na kilka minut aby mięso odpoczęło.
Smażone ziemniaki
Zagotować wodę, wrzucić obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda ponownie zawrze, odcedzić ziemniaki i je osuszyć. W naczyniu z grubym dnem roztopić masło na 3 mm warstwę. Wrzucić ziemniaki i smażyć przez 4 minut cały czas mieszając, aż będą złociste. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Miękkie ziemniaki doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką.
Duszona na maśle cykoria
Z cykorii odkroić żółte końce łodygi, usunąć uszkodzone zewnętrzne liście. Przekroić na pół i wykroić głąb. Na patelni roztopić masło i położyć cykorie przekrojoną stroną do góry, smażyć przez 2 minuty, aż będą złociste. Przewrócić, wycisnąć trochę soku z cytryny, posypać cukrem, solą i pieprzem. Smażyć przez 4 minuty do miękkości.
Wskazówki
Cukier usuwa z cykorii goryczkę.
Dodatek w postaci duszonej cykorii pasuje również do pieczonego kurczaka. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|