 | Wołowina z grilla |  |
Wysłany: Nie 2:12, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Żeberka wołowe z grilla w whiskey:
Składniki:
2 kg żeberek wołowych
200 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek do smarowania podczas pieczenia
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska
Przygotowanie:
Żebra należy pociąć na spore kawałki, po czym robimy marynatę. Ściągamy z gałązki rozmaryn, drobno sieczemy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy 200 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey, 2 łyżki oliwy oraz sól morską i świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Mieszanką nacieramy wszystkie kawałki mięsa, przykrywamy i marynujemy całą noc. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 godziny. Co jakiś czas smarujemy żeberka pozostałą marynatą.
Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 | |  |
Wysłany: Nie 2:45, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
POLĘDWICA WOŁOWA Z GRILLA Z SOSEM WINNO-CEBULOWYM:
4 kawałki 300-gramowe polędwicy wołowej
4 szalotki
Szklanka czerwonego wina
Pół szklanki octu balsamicznego
Sól
Pieprz
Łyżka masła
Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje.
Polędwicę osól i posmaruj z obu stron oliwą.
Grilluj polędwicę z obu stron po 3 minuty, następnie zdejmij z rusztu i zostaw na 10 minut do odpoczynku.
Na patelni rozpuść pół łyżki masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj do cebuli pół szklanki wina czerwonego oraz ćwierć szklanki octu balsamicznego. Posól i popieprz. Całość redukuj ok. 2 minuty.
Grillowaną polędwicę posyp świeżo zmielonym pieprzem i ułóż na patelni z sosem tak, by z każdej strony spędziła około minuty. Zdejmij polędwice z ognia, a sos przecedź prze sito.
Serwuj polędwicę polaną przecedzonym sosem, najlepiej w towarzystwie szparagów.
Czas przygotowania:
30 minut
Czas grillowania:
6 minut
Liczba osób – porcji:
4 os. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie 2:48, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
T-BONE STEK Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
T-Bone Stek:
stek T-Bone
olej
świeżo mielony pieprz
pieprz cayenne
cukier brązowy
sól czosnkowa
sól gruboziarnista
świeżo mielony kumin
Masełko bazyliowe do steku:
masło
listki świeżej bazylii
Pieczone ziemniaki:
ziemniaki
słodka papryka
gałązki świeżego rozmarynu
sól
pieprz czarny
Dip do ziemniaków:
czosnek
oliwa z oliwek
jogurt grecki
sól
pieprz
Czas przygotowania:
15 minut
Czas grillowania:
15 minut (około 3 minuty sam stek)
Grillowanie zacząłem od opieczenia czosnku w całości. Wcześniej odciąłem jego górną część, wierzch skropiłem oliwą i zawinąłem w folię aluminiową.
Stek nasmarowałem olejem. Świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkowa, sól gruboziarnista himalajska i świeżo mielony kumin posłużyły mi jako mieszanka przypraw, w której następnie obtoczyłem wołowinę.
Mięso przełożyłem na rozgrzany ruszt i grillowałem 2 – 3 minuty.
W międzyczasie, nieobrane, ale oczyszczone ziemniaki pokroiłem w łódeczki i ułożyłem je na aluminiowej tacce.
Dodałem oliwę, mielony pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę oraz gałązki rozmarynu. Obok ziemniaczków znalazły się kapelusze pieczarek i pokrojona papryka.
Mój T-bone postanowiłem podać z masłem, które wcześniej połączyłem z drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii.
T-Bone Stek
W momencie, gdy przekładałem stek na drugą stronę, zdjąłem z rusztu czosnek.
Jego miękkość dało się wyczuć pod palcami. Kiedy wystarczająco ostygł, wycisnąłem go do miseczki i roztarłem przy pomocy widelca. Po chwili dodałem jogurt grecki, sól i pieprz. W ten sposób otrzymałem dip do ziemniaczków.
Wysmażony stek przełożyłem na strefę pośrednią na 10 minut aby doszedł.
Po upływie zakładanego czasu zdjąłem mięso z grilla i przełożyłem je na talerz. Kiedy odpoczęło, ułożyłem na nim wcześniej przygotowane masełko bazyliowe. Obok podałem zgrillowane warzywa i dip czosnkowy. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|