Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna

Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Przepisy kulinarne na potrawy z wołowiny » Wołowina z grilla
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Wołowina z grilla
PostWysłany: Nie 2:12, 28 Paź 2018
agrisudety
Administrator

 
Dołączył: 26 Paź 2018
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Żeberka wołowe z grilla w whiskey:

Składniki:


2 kg żeberek wołowych
200 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek do smarowania podczas pieczenia
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska

Przygotowanie:

Żebra należy pociąć na spore kawałki, po czym robimy marynatę. Ściągamy z gałązki rozmaryn, drobno sieczemy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy 200 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey, 2 łyżki oliwy oraz sól morską i świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Mieszanką nacieramy wszystkie kawałki mięsa, przykrywamy i marynujemy całą noc. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 godziny. Co jakiś czas smarujemy żeberka pozostałą marynatą.

Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 2:45, 28 Paź 2018
agrisudety
Administrator

 
Dołączył: 26 Paź 2018
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


POLĘDWICA WOŁOWA Z GRILLA Z SOSEM WINNO-CEBULOWYM:

4 kawałki 300-gramowe polędwicy wołowej
4 szalotki
Szklanka czerwonego wina
Pół szklanki octu balsamicznego
Sól
Pieprz
Łyżka masła

Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje.
Polędwicę osól i posmaruj z obu stron oliwą.
Grilluj polędwicę z obu stron po 3 minuty, następnie zdejmij z rusztu i zostaw na 10 minut do odpoczynku.
Na patelni rozpuść pół łyżki masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj do cebuli pół szklanki wina czerwonego oraz ćwierć szklanki octu balsamicznego. Posól i popieprz. Całość redukuj ok. 2 minuty.
Grillowaną polędwicę posyp świeżo zmielonym pieprzem i ułóż na patelni z sosem tak, by z każdej strony spędziła około minuty. Zdejmij polędwice z ognia, a sos przecedź prze sito.
Serwuj polędwicę polaną przecedzonym sosem, najlepiej w towarzystwie szparagów.

Czas przygotowania:
30 minut

Czas grillowania:
6 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 2:48, 28 Paź 2018
agrisudety
Administrator

 
Dołączył: 26 Paź 2018
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


T-BONE STEK Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

T-Bone Stek:

stek T-Bone
olej
świeżo mielony pieprz
pieprz cayenne
cukier brązowy
sól czosnkowa
sól gruboziarnista
świeżo mielony kumin

Masełko bazyliowe do steku:

masło
listki świeżej bazylii

Pieczone ziemniaki:

ziemniaki
słodka papryka
gałązki świeżego rozmarynu
sól
pieprz czarny

Dip do ziemniaków:

czosnek
oliwa z oliwek
jogurt grecki
sól
pieprz

Czas przygotowania:

15 minut

Czas grillowania:

15 minut (około 3 minuty sam stek)


Grillowanie zacząłem od opieczenia czosnku w całości. Wcześniej odciąłem jego górną część, wierzch skropiłem oliwą i zawinąłem w folię aluminiową.

Stek nasmarowałem olejem. Świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, cukier brązowy, sól czosnkowa, sól gruboziarnista himalajska i świeżo mielony kumin posłużyły mi jako mieszanka przypraw, w której następnie obtoczyłem wołowinę.

Mięso przełożyłem na rozgrzany ruszt i grillowałem 2 – 3 minuty.

W międzyczasie, nieobrane, ale oczyszczone ziemniaki pokroiłem w łódeczki i ułożyłem je na aluminiowej tacce.

Dodałem oliwę, mielony pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę oraz gałązki rozmarynu. Obok ziemniaczków znalazły się kapelusze pieczarek i pokrojona papryka.

Mój T-bone postanowiłem podać z masłem, które wcześniej połączyłem z drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii.

T-Bone Stek

W momencie, gdy przekładałem stek na drugą stronę, zdjąłem z rusztu czosnek.

Jego miękkość dało się wyczuć pod palcami. Kiedy wystarczająco ostygł, wycisnąłem go do miseczki i roztarłem przy pomocy widelca. Po chwili dodałem jogurt grecki, sól i pieprz. W ten sposób otrzymałem dip do ziemniaczków.

Wysmażony stek przełożyłem na strefę pośrednią na 10 minut aby doszedł.

Po upływie zakładanego czasu zdjąłem mięso z grilla i przełożyłem je na talerz. Kiedy odpoczęło, ułożyłem na nim wcześniej przygotowane masełko bazyliowe. Obok podałem zgrillowane warzywa i dip czosnkowy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wołowina z grilla
  Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Przepisy kulinarne na potrawy z wołowiny
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin