agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki na wołowina smażona z kapustą
pół kg ładnej i chudej wołowiny - np. polędwicy
mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
niepełna szklanka rosołu
marynata:
mały kawałek świeżego korzenia imbiru
5 łyżek sosu sojowego
olej do smażenia
Przygotowanie dania wołowina smażona z kapustą
Przygotowuję marynatę: imbir obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach i mieszam z sosem sojowym.
Mięso płuczę, osuszam i kroję w paseczki. Mieszam z marynatą i odstawiam na ok. 2 godziny.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Czosnek obieram i siekam. Kapustę kroję w paski. W podobne paski kroję umytą i pozbawioną nasion paprykę.
W woku rozgrzewam olej. Obsmażam w nim krótko ze wszystkich stron paski mięsa wyjętego z marynaty.
Mięso przekładam na talerz, a do woka wkładam warzywa: najpierw czosnek i cebulę, po ok. minucie kapustę i paprykę.
Smażę jeszcze ok. 2 minuty mieszając, po czym dodaję mięso, wlewam rosół i całość raz zagotowuję. |
|